אדם כזה עומד משתומם נוכח הסרבול והבירוקרטיה של טחנות הצדק ובו בזמן הוא נחשף לעשרות מושגים שאינם מוכרים לו.
הוא איננו מכיר את תחילתו, מהלכו וסופו של ההליך המשפטי נוטה לעיתים, כתוצאה מחוסר הבנה, לאבד את אמונו בבית המשפט, ובעיקר לאבד את אמונו בהליך עשיית הצדק אשר אליו שואפים.
עורך הדין זוהר כורש, עם מדריך המתאר בקווים כלליים ביותר את התהליך שעובר התיק המשפטי בבית המשפט.
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של בת ים ניוז
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של בת ים ניוז
שלב א' – כתבי הטענות
לאחר שישבתם עם עורך הדין, מסרתם לו את כל המסמכים שנדרשו מכם ואף סיפרתם לו מי הם העדים אשר עשויים להעיד לטובתכם במשפט, מנסח עוה"ד את כתב התביעה ויוצק לתוכו את הטענות המשפטיות אשר בפיכם. בתשובה לכתב התביעה מגיש הצד המתגונן את כתב הגנה ובו טענות ההגנה שיש לו כנגד התביעה. הגשת כתב ההגנה אמורה להתבצע בדרך כלל תוך 30 ימים מיום הגשת כתב התביעה. לאחר הגשת כתב ההגנה שמורה לתובע הזכות להגיש כתב תשובה ובו התייחסות לנקודות שהועלו במסגרת כתב ההגנה של הנתבע.
שלב ב' – השלב המקדמי
השלב הבא נקרא "שלב קדם המשפט". זהו שלב שבו מנסים הצדדים, באמצעות הכלים המשפטיים שעומדים לרשותם, לחלץ מן הצד השני עובדות הנדרשות להם לצורך הוכחת טענותיהם במשפט. מס' הליכים קורים במקביל והם מכונים הליכים מקדמיים. כל צד רשאי לבקש מן הצד השני פרטים נוספים בנוגע לדברים שנכתבו בכתב הטענות שלו והבהרות לגביהם. במהלך שלב זה מנסה בית המשפט לקרב בין הצדדים באמצעות הפניית הסכסוך לגישור או פשרה בין כתלי בית המשפט. לאור המורכבות של שלב זה ומגוון הבקשות שניתן להגיש בו, עשוי שלב זה לארוך פרק זמן לא מבוטל (אפילו שנה ויותר).
שלב ג' – העדויות וההוכחות
בחלקו הראשון של שלב זה כל אחד מן הצדדים מגיש לבית המשפט תצהיר ובו תיאור מפורט של סיפור המעשה. לתצהירים מצורפים כל המסמכים שבכוונת בעל הדין להציג לבית המשפט, תוך שהתצהיר מצביע על הקשר שבין אותו מסמך לבין סיפור המעשה ועל משמעותו של אותו מסמך. בשלב זה מגישים הצדדים חוות דעת של מומחים בנוגע לנושאים שבמחלוקת. שלב הכנת התצהירים הוא למעשה שלב קריטי בהליך המשפטי, עורך הדין מוודא שאין סתירות משתמעות בין עדותו של בעל הדין לבין המסמכים או העדים הנוספים ובמידה ויש כאלה הוא מבהיר את הסתירה האפשרית ע"י הסבר שמספק בעל הדין. לפעולה זו של עורך הדין חשיבות עליונה שכן על תצהיר זה יחקרו בעלי הדין והצלחת התיק או כישלונו מושפעים במידה רבה מתצהירים אלו.
חלקו השני של שלב זה הנו "שלב ההוכחות" ובמרכזו החקירה של בעל הדין, העדים והמומחים על תצהיריהם וחוות הדעת שלהם בבית המשפט. זהו שלב מהותי שבו נבחנת הגרסה העובדתית שסיפק כל אחד מן הצדדים בפני בית המשפט והיא נבחנת ונבדקת בחקירה הנגדית. החקירה הנגדית היא הכלי שעומד לבעלי הדין על מנת לקעקע ולסתור את מהימנות הגרסה הנגדית. בית המשפט מתרשם לא רק מן התשובות שמשיב בעל הדין על דוכן העדים אלא גם מהאינטונציה של דבריו, התנהגותו הבעות פניו וכד'.
שלב ד' – הסיכומים
לאחר שנשמעו העדויות בבית המשפט זכאי כל צד להציג את טענותיו, שהם מגובים בעובדות שהוכחו/הופרכו בבית המשפט ומגובים בפסקי דין של ערכאות גבוהות יותר וחקיקה.
שלב ה' – פסק הדין
זהו התוצר הסופי של ההליך המשפטי. למותר לציין כי שלב זה אינו מוגבל בזמן והוא כפוף ללוח הזמנים הפנימי של בית המשפט ולעומס התיקים המונח בפניו.
במידה ואחד הצדדים אינו שבע רצון מתוצאות פסק הדין, הרי שפתוחה בפניו הדרך להגיש ערעור על פסק הדין.
אין במאמר זה להוות ייעוץ משפטי.
משרד עורכי דין זוהר כורש מיהוד
0545992399
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתםבפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל desk@d-news.co.il